Tänä kesänä kuumana käynyt kriittinen keskustelu monimuotoisuusteemaan liittyen on keskittynyt vahvasti käytänteisiin aiheen taustalla, ei niinkään siihen, mistä työelämän monimuotoisuudessa on oikeastaan kyse.
Tämä on harmittavasti luonut turhaa vastakkainasettelua tärkeän aiheen ympärille. Jos jokainen meistä pysähtyisi miettimiään, mistä monimuotoisessa työelämästä oikeastaan on kyse, niin tuskin kukaan meistä vastustaisi aihetta.
Monimuotoisuus on työelämän aiheena väistämättä hieman haastava. Siihen kilpistyy paljon tarvetta empatialle ja samalla pelottaviakin yksilöllisiä asenteita ja uskomuksia, jotka menevät aina ihmiskäsitykseen asti. Tavoitteenamme on rakentaa työelämää, jossa jokainen voi kokea olevansa turvassa juuri sellaisina kuin on.
Ollaan siis huomattavasti syvällisemmän ja abstraktimman asian äärellä kuin vaikkapa virkistyssetelit tai käytetyt ohjelmistot töissä. Organisaatiot voivat lähestyä aihetta monelta kantilta. Voidaan lähteä ohjeistamaan, luomaan suunnitelmia, mittaamaan tavoitteita tai edetä suoraan tietoa ja osaamista lisäten koulutuksien ja valmennusten muodossa. Lähes kaikessa olisi silti tarpeen olla ajantasaista tietoa pohjalle.
Promenade Insight ja Suomalaisen työn liitto haluavat tuottaa tuon tiedon mahdollisimman helposti kaikkien saataville ja osallistaa siten kaikkia organisaatioita mukaan tähän tärkeään, yhteiseen ja yhteiskunnalliseen työelämän teemaan. Meillä on varmasti valtavia eroja monimuotoisuuden ilmentymistä eri organisaatioissa, toimialoilla ja työtehtävissä.
Eroja löytyy todennäköisesti vain enemmän, kun mennään inkluusiota lisääviin käytäntöihin liittyen ilmapiiriin, asenteisiin ja johtamiseen. Emme kaikki voi olla vielä monimuotoisuuden ja inkluusion aallonharjalla ja toisaalta osalle organisaatioita teema on yhtä aikaa jo lähes itsestäänselvyys eikä vaadi välttämättä erityisiä kehitysaskeleita tai huomiota.
Muutos vaatii aikaa ja erilaisuuden ymmärtäminen voi olla vaikeaa itse kullekin meistä syystä tai toisesta. Oman hyvinvoinnin ja työssä pärjäämisen vuoksi monimuotoisen työelämän vahvistaminen tarjoaa jokaiselle työelämän, jossa haluamme olla mukana ihan oman itsenämme.
Hyötypuhetta monimuotoisuudesta
Monimuotoisuuden hyötypuhe pohjaa paljolti hyvinvointiin, tehokkuuteen, innovaatioihin, asiakasymmärryksen lisäämiseen ja työnantajien vetovoimatekijöihin. Listaan voisi nostaa työvoimaan liittyviä haasteita pari lisää: työnantajan pitovoimien vahvistamisen, työvoimapulan kanssa taistelun sekä työn tekemisen monet muodot, esim. monille työnantajille työskentely erilaisin sopimussuhtein ja olemassa olevan työkyvyn mukaisen työskentelyn mahdollistaminen.
Meillä on työelämässä ja sinne siirtyvissä myös yhä enenevä määrä varsin vahvasti tiedostavia nuoria. Heille monimuotoisuudesta kertovien arvojen toteutuminen arjessa on todennäköisesti vahva valintakriteeri kaikissa päätöksissään, aina yksittäisistä ostopäätöksistä siihen, minne osaamistaan ja aikaansa antaa.
Tärkeintä olisi olla suhtautumatta tähän teemaan kuin kilpailuun organisaatioiden välillä ja toisaalta nostaa kissa rohkeasti pöydälle. Kilpailemme kuitenkin yhdessä tuumin työelämän tunnistettuja haasteita vastaan ja tärkeintä on toimia asioiden edistämiseksi eikä kiertää tätä aihetta enää päivääkään.
Mitä sinä ja organisaatiosi teette monimuotoisen työelämän toteuttamiseksi?
Kartoita organisaatiosi monimuotoisuuden tila ja osallistu tutkimukseen!
Voit aloittaa kartoittamalla oman organisaatiosi monimuotoisuuden tilaa, osallistumalla tutkimukseen tästä linkistä.
Monimuotoisuus
Henkilöstön monimuotoisuudella tai diversiteetillä tarkoitetaan työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta muun muassa iän, sukupuolen, etnisen tai kansallisen taustan, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, terveydentilan, työkyvyn, neurodiversiteetin, koulutustaustan, arvojen ja persoonallisuuden osalta.
Inklusiivisuus
Inklusiivisuudella tarkoitetaan yhdenvertaista ja syrjimätöntä sekä kaikkia osallistavaa ja mukaan ottavaa toimintatapaa. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.
Teksti:
johtava konsultti Sari Palenius, Promenade Insight
tutkimuspäällikkö Jokke Eljala, Suomalaisen työn liitto
댓글